Nyheter

Mathias Holtz (Folkets Hus och Parker), Alex Schulman, Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

Filip & Fredrik kom till Reflexen

Den 3 mars 2024 besökte Filip Hammar och Fredrik Wikingsson Reflexen i samband med visningen av dokumentären Den sista resan. Efter visningen blev det ett samtal med regissörerna som leddes av Alex Schulman. Samtalet livesändes från Reflexen till Folkets Hus och Parkers-biografer över hela Sverige.

 

Jan Scherman kommer till Reflexen

Tisdagen den 26 september visar vi dokumentären Make Democracy Great Again. I samband med visningen blir det ett samtal mellan journalisten Jan Scherman och Mathias Holtz från Folkets Hus & Parker. 

Bara 13 procent av världens befolkning lever i en demokrati och utvecklingen går bakåt. På global nivå är de senaste 30 årens demokratiska framsteg utraderade. Partier tappar medlemmar. Högerextrema rörelser är på frammarsch. I filmen ”MAKE DEMOCRACY GREAT AGAIN” vill journalisten och författaren JAN SCHERMAN visa att läget är kritiskt. Men han vill också inge hopp, en chans att vända utvecklingen.

                                                 

Världspremiär för Bertil och Pengagrodan på Reflexen!

 

Tisdag 30 maj får vi exklusivt besök av skaparna till den animerade filmen Bertil och Pengagrodan. Då premiärvisas filmen som skapats av barn på förskolan Vintergatan i Kärrtorp för barnen och inbjudna föräldrar.

Allt började med att barnen visade intresse för grodor. De gavs en sommaruppgift där de fick som uppdrag att fotografera en groda. Det kunde vara en riktig, en bild eller ett tyg med grodor på. Därefter rullade det på och slutade med en egenproducerad sagofilm om grodor.

Biograf Reflexen kontaktades i ett sent skede av filmskapandet med förfrågan om barnen kunde få besöka Reflexen för att titta på filmaffischer och se en riktig bio inifrån för att få inspiration. Det var en fröjd att få träffa barnen och pedagogerna och få höra om deras film och idén föddes om att kunna visa filmen på Reflexen. Vi på Reflexen är djupt imponerade av processen, det arbete som lagts ned och av det färdiga resultatet. Vi är stolta över att få visa filmen och introducera morgondagens filmskapare och biobesökare till att se film på bio. 

Så gjordes Bertil och Pengagrodan

Allt började med att barnen visade intresse för grodor. De gavs en sommaruppgift där de fick som uppdrag att fotografera en groda. Det kunde vara en riktig, en bild eller ett tyg med grodor på.

Under vårterminen hade barnen blivit riktiga grodexperter och visste både det ena och det andra. Förskolan funderade på hur de skulle ta projektet vidare. Vad fanns det kvar att utforska och vad ville barnen veta nu? Det var många funderingar kring film och böcker och att det finns så mycket grodor i sagor. Barnen läste på om grodmytologi, både i böcker och på internet och vad grodan symboliserar i olika länder och kulturer. Det blev ett naturligt steg att sedan själva skapa en saga om en groda, och så föddes grodfilmen!

Under filmskapandet har barnen fått möjlighet att samarbeta i grupp, att gemensamt hitta lösningar och kompromissa, att uttrycka sina egna tankar och idéer men förstå att ens egna förslag inte alltid går först. De har röstat och samtalat om olika beslut vilket har resulterat i att arbetet skett på demokratiska grunder.

Att utifrån den skrivna berättelsen sedan illustrera karaktärer och skapa miljöer, förflytta dem från 2D till 3D och allt vad det innebär har även bidragit till att barnen fått bekanta sig med olika digitala verktyg, men även utforskat olika områden inom filmskapandet så som ljudeffekter, ljussättning, redigering samt regi.

 

             

Och NU är den klar, en liten film på ca nio minuter men som barnen har lagt ner stor möda på.

Filmen handlar om grodan Bertil som en dag stöter på Lillan, hon är inte vilken groda som helst utan en pengagroda. Enligt kinesisk mytologi betyder pengagrodor tur (om man möter dem vid fullmåne). Tillsammans beger de sig ut för att leta efter en prins och prinsessförskola, men det visar sig att det inte alltid blir som man tänkt sig….

 

Ruben Östlund besökte Reflexen

Mathias Holtz (Folkets Hus & Parker), Ruben Östlund och Mats Rosenqvist (Biograf Reflexen). Foto: Ludwig Källén.

Den 9 oktober 2022 besökte Ruben Östlund Reflexen i samband med visningen av Triangle of Sadness. Samtalet - som livesändes till biografer runt om i Sverige - leddes av Mathias Holtz från Folkets Hus och Parker. 

Ruben Östlund hade sina två guldpalmer med sig och han berättade frikostigt om filmen, kommande projekt och sin syn på biografens roll för kollektiva upplevelser. Han regisserade även publiken att skratta och förfasas (över scener i filmen).

Hela samtalet finns att se på Folkets Hus & Parkers Youtubekanal.

Publiken får regi. Foto: Emelie Sundberg.